Békessy Béla Vívó Klub 2021-09-17T15:11:46+00:00

A Békessy Béla Vívó Klub Debrecenben és a környékén élőknek nyújt lehetőséget a vívás megismerésére, művelésére. Vidéken egyedülálló módon mindhárom fegyvernem, azaz tőr, párbajőr és kard oktatásával is foglalkozunk. A mozgáskorlátozott sportolni vágyókat is szeretettel várjuk, hiszen vívótermünk akadálymentesített, és emellett a kerekesszékes vívókat is neves edzők oktatják.

Klubunk célja, hogy a debreceni vívás mind hazai, mind pedig európai szinten nagyobb szerepet, elismertséget kapjon eredményeink hatására, de emellett örömmel biztosítunk helyet a hobbi szinten mozogni, edzeni vágyó fiatal és idősebb sportolóknak. Folyamatos fejlesztéseink is azt szolgálják, hogy igyekezetünket, lelkiismeretes munkánkat siker koronázza. Sportolóink az országos viadalokon rendre kiváló teljesítményt nyújtanak, emellett több vívónk nemzetközi szinten is elismert. A céltudatos, jól felépített fejlesztéseknek és az erős szakmai edzőgárdának köszönhetően számos külföldi vívóegyesülettel ápolunk kiváló partneri kapcsolatot.

Vívóterem

A Békessy Béla Vívó Klub az ország egyik legjobban felszerelt vívótermével rendelkezik. 2010-ben ÉAOP 5.1.3-10 Új Széchenyi Terv pályázat segítségével nemcsak bővítésre, hanem a Békessy Béla Vívócentrum akadálymentesítésére is sor került, amelynek hála ideálissá váltak a feltételek a kerekesszékes vívás oktatásához is. Az egyes csoportok foglalkozásai a két teremrészben párhuzamosan tudnak folyni, ezáltal még több vívópalánta tudja csiszolni vívótudását.

Az új teremrészt Schmitt Pál, akkori köztársasági elnök, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) helyettes államtitkára, dr. Kamuti Jenő, a nemzetközi fair-play bizottság elnöke és Pajna Zoltán alpolgármester adta át.

A létesítmény kétszintes, az emeleten találhatók az öltözők egy része. Az alsó szinten a két termet Illés Attila festőművész képei díszítik, ennek köszönhetően nem csupán egy funkcionális, jól felszerelt teremben dolgozhatnak a vívók, hanem egy barátságos atmoszférában fejleszthetik tudásuk. Emellett az alsó szinten található a klubszoba, a szertár, és az akadálymentesített öltözők. A szülőknek lehetőségük van kényelmes ülőhelyeken megvárni csemetéjüket, így nem szükséges elmenni, majd visszajönni a nebulókért, és emellett nemcsak a terem szépségében gyönyörködhetnek, hanem gyermeküket is láthatják a páston szerepelni.

2019-ben egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Békessy Béla Vívó Klub. A vívóterem épületét egy új, akadálymentes edzőtérrel, illetve a hozzá tartozó szociális térrel és öltözőkkel bővítette. A klub 2017-ben 72, 2019-ben pedig újabb 45 millió forint állami támogatást nyert, valamint az egyesület is vállalt mintegy 8 millió forint önrészt a projekt sikeres megvalósítása érdekében. A 8 milliós, hivatalos projekt önrészen felül több tízmillió forintot költött a klub technológiai fejlesztésre, berendezésre. A fejlesztések során a vívócentrum egy új vívóteremmel, négy új, zuhanyzóval ellátott öltözővel, két szertárral, egy orvosi szobával, egy fegyvermesteri szobával, két mosdóval, egy infópulttal és vívóbolttal, valamint egy szülői váróval bővült.

A terveket Pálfi György és Lábas Attila készítette. A kivitelezést a Dryvit Profi Kft. végezte. Az épület 2020 júniusában elkészült, majd 2020. szeptember 18-án hivatalosan is átadták az új épületszárnyat.

A Békessy Vívócentrum három teremrésze a debreceni újkori vívás három legjelentősebb alakjának, Békessy Bélának, Ferenczy Pálnak és Fülöp Gyulának a nevét viseli. A teremátadón beszédet mondott Dezső Zsigmond, a Békessy Béla Vívó Klub elnöke, dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke, és Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Konditerem

Klubunk egy későbbi fejlesztésének köszönhetően (ÉAOP 5.1.3-11) sportolóink egy jól felszerelt kondicionáló teremben is edzhetnek. A konditerem mindenki számára nyitott, a legkorszerűbb eszközökkel van felszerelve, amelyeket a gyerekeikre várakozó szülők is használhatnak. 

Zöld energia

Fejlesztések: BMSK-III-021/0027/2015 16 KW-os napelem-rendszer kiépítése a Békessy Béla Vívócentrumban Az energiatakarékosság jegyében a klubunk napelem rendszer kiépítését valósította meg. A projekttartalom környezettudatosságot tükröz. A napelemes beruházás is mutatja Egyesületünk elkötelezettségét a Fenntartható Fejlődés iránt, pozitív példával szolgálva ezzel más egyesületeknek.

Folyamatos fejlesztések

Klubunk középtávú sportágfejlesztési programja a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése mellett a vívósport széleskörű megismertetésére is fókuszál.

Ezen fejlesztési program részeként immár Hajdúhadházon is van vívóterem, így a gyerekek szervezett keretek között sajátíthatják el a vívás alapjait. Klubunk szintén jelen van több debreceni iskolában, ahol kiváló edzőink vívást oktatnak.