Békessy Béla 2019-03-27T18:47:23+00:00

Békessy Béla, csarnokunk névadója

Klubunk fiatalos és innovatív, ugyanakkor sok esetben konzervatív értékrendet képviselő vezetősége számára mindig kiemelten fontos volt a debreceni hagyományok, köztük vívó hagyományok ápolása. Városunk rendkívül gazdag, a kiemelkedő vívó egyéniségek tekintetében (Békessy Béla, Kovács Pál, Ferenczy Pál, Fülöp Gyula, stb.), ugyanakkor Békessy Béla kultusza már a kezdetektől fogva ott lebegett a debreceni vívók körül, ezért nem is volt kérdés, hogy a kiemelkedő sportember halálának a kerek 100. évfordulója alkalmából, mély tiszteletünk jeléül klubunk felveszi a hősi halált halt debreceni huszártiszt nevét.

Kedves debreceni Vívók!

Örömmel hallottuk, hogy Nagyanyánk testvéréről Békessy Béláról fogjátok újra elnevezni a Vívó Klubot.

A családunk nevében köszönöm. A debreceni vívó életről, sikerekről folyamatosan értesülök. Jó érzés, hogy Mesteretek, Vezetőitek felismerték, az élsportoláshoz nem elégséges a kemény edzés, hanem a kiemelkedő teljesítményekhez hagyományőrzés és különösen Debrecenben a város híres szülötteinek példaképül állítása hozza meg az eredményt.

A Békessy Béla sírjának gondozása, halálának századik évfordulójára rendezett emlékverseny, a róla szóló könyv kiadása, mind-mind igazi vívóemberek lovagias tette, amelyet családunk nem tud elégszer megköszönni.

További sikeres munkát kívánok, hogy büszkén mondhassam, a nyertes debreceni és a Békessy Béla Vívó Klub tagja.

Baráti üdvözlettel

Dalmy Dénes

De vajon ki is volt Békessy Béla?

A debreceni születésű vívó az 1900-as évek egyik kiemelkedő sportolója és remekül forgatta a kardot és a tőrt. Hogy mennyire is? Annyira, hogy 1912-ben Stockholmban a dobogó második fokára állhatott kard egyéniben, az olimpiai játékokon. Azonban már előtte kikövezte magának az utat az ötkarikás játékokra, hiszen kardjával hatszor, tőrjével pedig kétszer is magyar bajnok volt.
A sporton kívül Békessy Béla a huszárságnál szolgált, a rendfokozata pedig százados volt. Azonban sajnos ez jelentette a véget is számára, hiszen az első világháborúban, a mai Ukrajna területén vesztette életét. Viszont sokat köszönhetnek neki a debreceniek, főleg vívómúltjukat.

A Nagy Háborúban harcolt magyar katonatisztek közül kiemelkedik Békessy Béla honvéd százados (szül.: Debrecen, 1875. november 16.) akiről a „Magyar vitézi tettek gyűjteménye” 1942-ben így emlékezett meg:

„1915. május 12-én Békessy Béla volt debreceni 2. honvéd huszárezredben százados üldözőkülönítménye élén a galíciai Kolbuszova-n át nyomult előre és páratlan lendülettel üldözve, újból és újból visszavetette az ismételten megkapaszkodó orosz utóvédet. Sikeres harcai során 200 foglyot ejtett. Ezen felül igen fontos iratokat, igen sok értékes hadianyagot, egy élelmiszerraktárt és egy tábori sütődét zsákmányolt. Kiválóan vitéz és bátor személyes magatartását, amellyel huszárjait harcról harcra lelkesen előrelendítette, valamint igen eredményes harcvezetését a Vaskorona rend adományozásával jutalmazták. A világháború további folyamán példás kitartással és halált megvető bátorsággal harcolt, mígnem – éppen száz évvel ezelőtt – 1916. július 16-án huszárai sorában harcolva, hősi halált halt. A tiszti arany vitézségi érem tulajdonosa.”

Egyben kiváló sportoló, a Magyar Atlétikai Club (MAC) vívója volt. Kardvívásban 1902-1907 között hatszoros magyar országos bajnok. Kezdetben tőrvívásban versenyzett, de 1902-ben a Szegedi Vívó Egylet nemzetközi versenyén kardvívásban negyedik lett. Ezt követően kard- és tőrvívásban is szerepelt. Az 1900-as évek elejének kimagasló vívója, megalapozta a magyar vívó sport nemzetközi tekintélyét. 1902-től hat egymást követő alkalommal nyerte meg a magyar kardvívó bajnokságot. 1904-ben esélyesként utazhatott volna a nyári olimpiai játékokra St. Louisba (USA), azonban I. Ferenc József osztrák császár, magyar király megtiltotta a közös hadsereg tagjai számára, hogy magyar nemzeti színekben versenyezzenek. Legnagyobb sikerét 37 évesen érte el az 1912. évi nyári olimpián, Stockholmban, ahol három fegyvernem egyéni versenyén indult és ezüstérmet szerzett. Nevét a Kossuth Laktanya sportcsarnoka és a Békessy Béla Vívó Klub Vívócentruma is viseli.

Média megjelenés: Huszárként és vívóként a hazát szolgálta Hajdú Online 2016 04. 20.

Békessy Béla Díj

A Békessy Béla Díjat a kiváló vívó leszármazottai alapították, abból a célból, hogy ápolják a stockholmi olimpia ezüstérmesének emlékét. A díjat azok a személyek kapják, akik tetteikkel hozzájárultak eszmei örökségének megőrzésében.
2015 Dezső Zsigmond, 2014 Pártos Zsófia, 2011 Fedor Tamara, 2008 Bacsó Zsófia, 2007 Rácz Levente, 2006 Serra Solt, 2005 Zavoda Dóra, 2004 Mihály Kata

Az egyesület elnöke kapta a Békessy Béla Díjat

A Békessy Béla Vívó Klub és a Debrecen Vívásáért Alapítvány vezetősége a Békessy Béla Díjat évről évre annak a debreceni vívónak ítéli oda, aki magatartásával, szorgalmával és eredményeivel példát mutat a klub sportolói számára. Idén első ízben került már nem aktív sportolóhoz a díj.
A díjazott az egyesület első embere Dezső Zsigmond lett, akinek a kitartó munkája nélkül talán már nem is beszélhetnénk debreceni vívásról. Az országosan is elismert statikus tervező, ikertestvérével együtt gyermekkorában kezdett vívni Fülöp Gyula bácsinál. Kisebb nagyobb (vívó) sikerek után végül Budapesten kezdte meg egyetemi tanítványait. A vívást természetesen itt sem hanyagolta, hiszen Gerevich Aladár értő kezei alatt pallérozódott tudása. Az elkövetkező években a családé és a munkáé volt ugyan a főszerep, de a debreceni vívás mindig segítő keze maradt az egyre sikeresebb tervező.

A 90-es évek közepén egyedül neki volt köszönhető, hogy Debrecenben mindig volt, aki a foglalkozzon a vívással, így a Debreceni PMD Vívó Klub újraalakulásakor nem is lehetett kérdés, hogy kit kérnek fel az egyesület elnöki pozíciójába. Az eredmények ismertek. Több világverseny (U23-as Európa Bajnokság, Veterán Világbajnokság) mellett számtalan országos és regionális versenyt szervezett meg a debreceni egyesület, nem is beszélve az olyan jó nevű vívókról, akik rendre városunk hírnevét viszik szerte a világban.

Békessy Béla Emlékév 2016 

“Békessy 100” 1916 – 2016

Vívó klubunk Békessy Béla halálának 100. évfordulója alkalmából, Békessy Béla Emlékévet tartott.

Az emlékév keretében számos megemlékezés és kulturális program zajlott

 • Békessy Bélát 2015-ben méltónak találták, hogy a Debreceni Értéktárba bekerülhessen
 • Klubunk az emlékév keretében hozzálátott Békessy Béláról és a debreceni vívás történetéről szóló könyv kiadásához.
 • Februárban a hagyományos Békessy Béla Emlékversenyen mindhárom fegyvernem képviselői megmérettethették magukat.
 • A Békessy Béla Díjat a kiváló vívó leszármazottai alapították 2004-ben, abból a célból, hogy ápolják a stockholmi olimpia ezüstérmesének emlékét. A díjat azok a személyek kapják, akik tetteikkel hozzájárultak eszmei örökségének megőrzéséhez. A díjat 2016-ban a debreceni vívásért sokat tett sporttársunknak ítélték oda.
 • Békessy Béla többszöri újratemetés és költözés után a Debreceni Köztemetőben talált végső nyughelyére. Sírját vívó klubunk rendszeresen látogatja és karbantartja.
 • A 2016-os esztendőben vívó klubunk felvette a kiváló kardvívó nevét, és Békessy Béla Vívó Klub néven működünk tovább
 • Az „Országfutás 2016” elnevezésű 2016 km-es váltófutás során a katonák megemlékeznek a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekről, és mindazokról, akik életüket áldozták a hazáért. Ebből az alkalomból és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár csapatünnepén, valamint Békessy Béla honvéd százados hősi halálának századik évfordulóján emlékezzünk kegyelettel Debrecen város katona hősére és a háború minden magyar hősi halottjára.
 • Békessy Béla emlékművének megkoszorúzása 2016 04. 20.

A Békessy Béla emlékművének koszorúzása 2016. április 20.

A Békessy Béla emlékművet megkoszorúzta:

 • Komolay Szabolcs alpolgármester Úr
 • Takács Attila dandártábornok Úr és Nagy Zoltán alezredes Úr
 • Serra György ügyvezető igazgató Úr.

Fotógaléria a koszorúzásról: Fotógaléria itt

Média megjelenések:

http://nagyhaboru.blog.hu/2016/07/08/in_memoriam_bekessy_bela

http://www.haon.hu/szaz-eve-hunyt-el-a-legendas-katona/3103146

http://www.haon.hu/huszarkent-es-vivokent-a-hazat-szolgalta/3049324