Fegyvernemek 2020-09-20T12:42:21+00:00

A kívülálló szemlélő számára a vívók által használt fegyverek között nem sok különbség látszik. Mégis, ha egymás mellé tesszük őket, láthatjuk, hogy nem is olyan egyformák, mint ahogyan első ránézésre tűnik. Ha azonban tovább kérdezősködünk, kiderül, hogy a fegyverbeli eltéréseken túl egyéb, egyedülálló szabályai is vannak a különböző fegyvernemeknek. A legtöbb vívó tisztában van mindhárom fegyvernem szabályaival, fortélyaival, ám általában egy fegyvernemre koncentrálva fejlesztik képességeiket. Mik is tehát a különbségek, illetve hasonlatosságok?

TŐR

Avagy a vívók első fegyvere…

A legtöbb vívó ezen tanulja meg a fegyverkezelést és sokan meg is maradnak mellette.

Régen versenyző női vívóink számára nem volt választási lehetőség, kénytelenek voltak ezzel a szúrófegyverrel harcolni, hiszen kezdetben a hölgyek csupán tőr kategóriában versenyezhettek. Szerencsére mára megváltozott a helyzet és először a női párbajtőr, majd a női kard kategóriák is megjelentek a megmérettetéseken. A férfiak szerencsésebb helyzetben voltak, hiszen korábban válogathattak a fegyvernemek között, nem úgy, mint hölgy társaik.

Hogyan néz ki egy tőr?

A tőr, francia nevén fleuret talán a legtradicionálisabb fegyvernem. Több mint egy méter (110cm) hosszú, a markolatból és a rugalmas, 90 cm hosszú pengéből áll. Viszonylag könnyű, súlya kevesebb, mint 500 g, kosara pedig kisebb, mint a párbajtőré. A markolat 3 típusú lehet: u.n. belga, manapság ez a legismertebb, formája miatt „pisztolymarkolatnak” is szokták nevezni. Létezik még az u.n. francia markolat, továbbá régen elterjedt volt az u.n. olasz is.

Hol és mikor érvényes egy találat?

Tőrrel való küzdelem során a törzset ért szúró, a penge hegyével bevitt találatok érnek pontot. Egy új szabály következtében ma már a sisak alatti szakáll-rész is érvényes találati felületnek számít. A tőrvívók öltözékét olyan speciális fémes háló (lamé) fedi, amelyen esett találat lehetővé teszi annak érzékelését a külvilág számára is. Amikor a tőr megfelelő erővel hozzáér ehhez, a tőr végére erősített elektromos hegy benyomódik, és ez zárja az áramkört. Ilyenkor egy színes (piros vagy zöld) lámpa felgyulladása jelzi, hogy melyik vívó ért el érvényes felületen találatot.

Ha a találatjelző gép szerint mindkét vívó talál (színes és/vagy fehér lámpa látszik), akkor a zsűri elnök a vívómenet elemzésével dönti el, hogy a szabályok szerint melyiket részesíti előnyben, vagyis melyik ér pontot.

Mikor érvénytelen egy találat?

Abban az esetben, ha a vívó olyan területen szúrja meg ellenfelét, amely ebben a fegyvernemben érvénytelen találati felületnek (fej, karok, láb) számít, a lámpa fehéren villan fel, és ez érvénytelenné teszi az ezt követő szúrásokat még akkor is, ha azok érvényes felületen történtek.

Van-e támadó és védekező ebben a fegyvernemben?

Igen, ebben a fegyvernemben megkülönböztetünk támadó és védekező akciókat. Annak, hogy a vezetőbíró 1-1 vívóment végeztével kit jelöl meg támadónak, kiemelt jelentősége van, hiszen alapvetően ennek meghatározása alapján dönt a pont odaítélésről. Ha mindkét vívó egyszerre támad, vagyis a zsűri nem tud elsőbbséget adni valamely vívó akciójának, akkor együttes találatot ítél, mely nem jár pontnövekedéssel, tehát az eredmény nem változik.

PÁRBAJTŐR

Avagy a lehetőségek tárháza

De miért is mondhatjuk, hogy sok lehetőséget rejt magában ez a fegyvernem?

Először azért, mert itt az egész testfelületre leadott találatok érvényesnek számítanak. Szúrhatunk a karra, lábra, sőt, még akár a sisakra is, tehát nincs érvénytelen találati felület Másodszor azért, mert nem csak a támadónak van joga találni, mint a tőrben (és kardban). Itt a pontot csupán a találat időbeli elsőbbsége dönti el. Ha viszont a vívók egyszerre érik el egymást, melyet mindkét színes lámpa felgyulladása jelez, a zsűri elnök kettős találatot állapít meg és mindkettő javára pontot ítél.

Ugyanakkor a fegyvernem sajátosságai miatt az akciók bonyolultsága, összetettsége kisebb, mint a konvencionális fegyvernemeké, így talán hamarabb el lehet jutni egy bizonyos szintre.

A markolat fajtája a sportoló adottságaitól, képességeitől és kedvünktől függően itt is szabadon kiválasztható: lehet belga vagy francia.

Hogyan néz ki egy párbajtőr?

A párbajtőr, francia neve: épée, talán a leggyakrabban választott fegyvernem. Maga a fegyver hasonlít a tőrhöz, ám annál jóval nehezebb, kb. 27 unciát nyom. Kosara is nagyobb, mint a korábban bemutatott tőré, továbbá pengéje is vastagabb, merevebb. Itt is csak a szúrt találatok érvényesek, mint a tőrben.

Mire figyeljünk?

A bevitt találatok csak akkor érvényesek, ha nem túl gyengén szúrunk. A pengék végén szintén egy rúgós hegy található, amely csak akkor jelez, ha 750 g-nál erősebb nyomást érzékel. Jól hangzik, hogy ellenfelünk bármely testrészén ért találat pontot ér, de ne feledjük, ez fordítva is igaz, fordítsunk figyelmet a védekezésre is! Mindezek után kijelenthető, hogy a látszattal szemben nem is olyan könnyű találatot bevinni.

KARD

Avagy üsd, vágd, nem apád…

A vívásban használt kard úgy néz ki, mint a filmekben látott?

A kard a lovassági vágó kardnak modernizált változata. Nem az a megszokott, nehéz fegyver, amelyet Artúr vagy William Wallace használt kedvenc filmjeinkben. A kosara a párbajtőrhöz hasonlóan nagyobb méretű, de attól eltérő formájú és így jobban fedi a csukót. Markolata mindig francia típusú, egyenes. Ellentétben az előzőkben leírt szúró fegyverekkel. a kardpenge végén nincs elektromos hegy, itt elegendő a pengével hozzáérni az ellenfél érvényes találati felületéhez.

Hogyan vívnak a karddal versenyzők?

Ebben a fegyvernemben érvényesnek minősül a felsőtestre, karokra és a fejre bevitt találat, csakúgy, mint a régen lovon ülő emberek esetében. Ez a fegyver, francia nevén sabre, az egyetlen olyan eszköz, mellyel elsősorban vágással érnek el találatot a sportolók, noha a szúrás is megengedett. A kardvívók öltözékének szintén része a fémtartalmú találatjelző mellény (lamé), csakúgy, mint a sisak, hiszen az érvényes találatokat a fém vezetőképességének köszönhetően jelzi a gép. A tőrrel egyezően minden egyes vívómenet befejeztével a vezető bíró kijelöli a támadót (és védekezőt), és ettől teszi függővé, hogy melyik vívó találatát díjazza ponttal. Együttes találat ítélése esetén senki nem kap pontot.

Gyorsasága, akciódússága, szélesebb mozdulatai miatt a kardot tekintik a leglátványosabb, laikus számára legélvezetesebb fegyvernemnek.

FÉNYKARD

A fénykard (másnéven lézerkard) a STAR WARS univerzum egyik leglátványosabb és legelegánsabb fegyvere, elsősorban a Jedi lovagok és Sith-ek használják.

„Ez volt a Jedi-lovagok előírásos fegyvere. Nem olyan otromba, s nem lehet olyan vaktában lövöldözni vele, mint egy sugárvetővel. Ennek a használatához több ügyességre volt szükség, nem volt elegendő a puszta látás. Elegáns fegyver. És persze jelkép is volt. Mert sugárvetőt vagy lángvágót akárki tud használni, de aki a fénykarddal jól tudott bánni, arról sejteni lehetett, hogy nem akárki.” – Obi-Wan Kenobi.

A fénykardvívás nem csupán egy innovatív és teljesen komplett küzdősport, hanem egy eredeti és magával ragadó edzésforma.

Ismerd meg a fénykardvívás 7 csodálatos formáját:

– I. Forma: Shii-Cho – Sarlakk útja

– II. Forma: Makashi – Ysalamiri útja

– III. Forma: Soresu – Mynok útja

– IV. Forma: Ataru

– V. Forma: Shien/Djem Tso – Krayt sárkány útja

– VI. Forma: Niman – Rankorn útja

– VII. Forma: Juyo – Vornsk útja

Tudtad- e? A mai napig úgy illik, hogy ha egy férfi és egy hölgy együtt sétál, a nő a férfi jobb oldalán kapjon helyet. Ez az illemszabály abból az időből származik, amikor a férfiak még kardot hordtak. Így a kard nem zavarta az egymás melletti sétát, de egy támadás esetén az úriember a bal oldalán függő kardot villámgyorsan ki is tudta jobb kezével rántani úgy, hogy megvédelmezhesse szíve hölgyét. Hogy mi volt a helyzet a balkezesekkel, az az idő homályába veszett….